nedjelja, 20. prosinca 2015.

                                       AYRTON SENNA

Ayrton Senna je rođen 21. 3. 1960. u Brazilu, Sao Paolu. Bio je vozač formule i po nekima najbolji vozač formule ikada.

Od malih nogu bavio se kartingom i bio je jako dobar u tome. 1977 godine osvojio je Južnoameričko Kart prvenstvo. 1981. odlazi u Eurpu i tamo se bavi formulom ali nižim natjecanjima koje je osvojio.
Image result for ayrton senna
No 1984. doživio je velik pomak osigurajuči sezonu u Formuli 1. Prvi bod ostvario je na Velikoj nagradi Južne Afrike 1984. Zablistao je na uturci VN Monaka po nemgučim kišnim uvjetima, startao je 13. a završio čak 2. Svoju prvu sezonu u F1. završio je 9. Sljedeće sezone pridružio se momčadi Lotusa i na kraju sezone završio na 4. mjestu. Jedina momčad u kojoj je ostao duže vremena je McLaren. Njegovi največi rivali bili su Alain Prost i Michael Schumacher, koji su mu svake sezone konkurirali. Na kraju sezone 1993. napušta McLaren i prelazi u jednu od najboljih momčadi   Williams-Renault. Jedan običan vikend te sezone bit će mu najgori. Njegov sunarodnjak  Rubens Barrichello dobio je teške ozlijede i Roland Ratzenberger je umro, on je jako utjeco na Sennu toliko da je razmišljao prekinuti karijeru.

Umro je na utrci u San Marinu, izleto je sa staze pri brzini od 310km/h. Kako su lječnici pokušavali spasiti Ayrtino na stazi prikazivalo se po cjelom svjetu.

2 komentara:

  1. Dagledam utrke formula možda bih znala tko je on.

    OdgovoriIzbriši
  2. senna, jedan od najvećih vozača formule 1( naravno uz michaela schumachera).

    OdgovoriIzbriši