subota, 28. studenoga 2015.

                                   LE CORBUSIER

Charles-Édouard Jeanneret-Gris ili Le Corbusier je Švicarsko-Francuski arhitekt, slikar i pisac.
Rođen je 8. listopada 1887. u Švicarskoj. Još kao mlad je putovao po Europi i smišljao svoje ideje o  
arhitekturi.

Image result for le corbusier villa savoye1906. posvećuje se arhitekturi i odlazi u Italiju promatrati arhitekturu.Dvadesetak godina kasnije gradi zgrade diljem svijeta u Njemačkoj, Francuskoj, Alžiru, Americi itd. On je osnivač internacionalnog udruženja modernih arhitekata. To udruženje je imalo jak utjecaj na arhitekturu 20.st. U svom djelu Prema arhitekturi pišu „Pet principa armiranog betona” u kojem objašnjava svoja načela moderne arhitekture. Njegov projekt domino je rješio problem potrebe za  jeftinim stanovima.
Te zgrade su bile velike i sadržavale su puno stanova, a projekt se zvao domino jer se trebalo slagati poput pločica u igri domina. Još neka njegova poznata djela su: Vila Savoye,  Sjedište Ujedinjenih naroda, Vila Shodhan, Palača pravde. Nagrade: Frank P. Brovn Medal i  AIA Gold Medal.

Image result for le corbusierMožemo zaključiti da je Le Corbusier bio jedan od najboljih arhitekata moderne i urbane arhitekture.

nedjelja, 15. studenoga 2015.

                                                     FRANCIS FORD COPPOLA


        Francis Ford Coppola je jedan od najuspješnijih američkih redatelja. Rođen je 7. travnja 1939. u Detroitu, Americi. Već sa 10 godina počeo je snimati filmove očevom kamerom.


Image result for francis ford coppola
       Diplomirao je filmsku režiju i u sveučilištu u Los Angelesu snimio brojne kratke filmove. Svoju profesionalnu karijeru započinje snimajući niskobudžetne filmove. 1971. Coppola je dobio svojeg prvog Oscara za film Patton. Njegovi najuspješniji i najbolji filmovi bili su Kum i Kum II, koji su dobili Oscare za najbolji film. Još jedan od njegovih uspješnih filmova bio je Prisluškivanje koji je bio nominiran za Oscara. Jedan od njegovih neuspjeha bio je snimanje filma Apokalipsa danas, na Filipinima. U vrijeme snimanja njegova ekipa se našla u mnogim problemima:tajfuni, slomovi živaca, srčanih udara itd. Film je dobio puno kritika i Coppolin studio skoro bankrotirao. 1990. dovršuje serijal Kum sa filmom Kum III, iako nije bio dobar kao prva dva dijela.



      Coppola je jako utjecao na razvoj holivudskog filma u sedamdesetima, ali i na svoju obitelj. Njegov nećak Nicolas Cage je poznati glumac.



Image result for francis ford coppola